Deelnemen

Wie kunnen deelnemen?

  • Mensen die niet langer dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben meegemaakt
  • Met een leeftijd tussen 18 en 40 jaar

Wat houdt deelname in?

Cannabidiol capsulesElke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) cannabidiol of placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof. De helft van de deelnemers krijgt op basis van loting cannabidiol, de andere helft placebo. Dagelijks worden 3 capsules ingenomen naast de medicatie die al gebruikt wordt. Het gehele onderzoek bestaat uit 3 bezoeken, die zullen plaatsvinden in het UMC Utrecht.

Het eerste bezoek bestaat uit een diagnostisch interview en het verzamelen van persoonlijke en medische informatie en het afnemen van bloed.

Tijdens het tweede bezoek  nemen we een aantal interviews af, vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen, krijgt u taken die geheugen en concentratie meten en maken we een MRI scan van uw hersenen. Hiermee meten we de structuur en functie van uw hersenen. Deze scan duurt ongeveer een uur.

Tijdens bezoek 3, na het gebruik van 4 weken cannabidiol of placebo, nemen we een aantal interviews af, vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen en krijgt u taken die geheugen en concentratie meten. Ook maken we opnieuw een MRI scan van de hersenen. Hiermee kunnen we de werking van microglia onderzoeken. Deze scan duurt ongeveer een uur. Ook nemen we bloed af.

Uiteraard is er een financiële vergoeding voor deelname aan dit onderzoek en worden reiskosten vergoed.