Nieuws

Februari 2020 – In januari zijn de laatste deelnemers geïncludeerd, en dat betekent dat de fase van dataverzameling van het CANGLIA onderzoek nu afgerond is.

Januari 2020 – Hoofdonderzoeker Matthijs Bossong spreekt over cannabidiol en over het CANGLIA onderzoek op BNR Nieuwsradio. Klik hier voor het audiofragment. Vanaf 2.05 kun je hem horen vertellen over wat de CANGLIA studie onderzoekt en wat de verwachtingen zijn. Daarvoor wordt een ander  onderzoek besproken over antibiotica uit cannabis.

November 2019 – Hoofdonderzoeker Matthijs Bossong over de relatie tussen cannabis en psychosen en de rol van het lichaamseigen cannabissysteem. Lees het hier.

Oktober 2019– De laatste maanden van de CANGLIA studie gaan in. Dat betekent dat de CANGLIA studie nog hard op zoek is naar de laatste deelnemers. Deze zullen voor het begin van het nieuwe jaar geïncludeerd worden, met als doel om te eindigen met een dataset van 36 participanten. Als alle deelnemers geïncludeerd zijn kunnen de analyses uitgevoerd worden om te kijken naar de effecten van cannabidiol bij patiënten met een psychose. Over deze resultaten zullen wetenschappelijke artikelen geschreven worden.

November 2019– 7 november zal hoofdonderzoeker Matthijs Bossong een lezing in het UMC Utrecht geven over cannabis als veelbelovend antipsychoticum. De titel van deze lezing is: “Een paradoxale plant: cannabis als veelbelovend antipsychoticum?” Klik hier voor meer informatie over de lezing.

Februari 2019 – Nadat onderstaand artikel was verschenen in de Volkskrant werd onze hoofdonderzoeker gevraagd voor een interview op televisie in een uitzending van RTV Utrecht. Bekijk hier het hele interview.

Februari 2019 – In de Volkskrant wordt een artikel uit het tijdschrift Nature besproken, waarin wetenschappers lieten zien dat het mogelijk is om uit gistcellen cannabisstoffen te maken. Onze hoofdonderzoeker Matthijs Bossong is ook geïnterviewd over deze ontdekking en geeft in dit artikel nog wat extra informatie. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Oktober 2018 – Bekijk hier een aflevering van EenVandaag met als titel ‘Toeristenwiet’ met kalmerende stof moet problemen voorkomen. Op dezelfde pagina geeft onze hoofdonderzoeker Matthijs Bossong aanvullende uitleg over dit thema.

April 2018 – VICE over THC en cannabidiol
Hoofdonderzoeker Matthijs Bossong vertelt over de kalmerende effecten van cannabidiol. Wanneer THC en cannabidiol in ongeveer dezelfde hoeveelheid voorkomen in cannabis krijgen rokers minder last van paniekaanvallen of paranoïde gedachten. Lees hier het hele artikel.

Januari 2018 – Benieuwd geworden naar cannabidiol voor mensen met een psychosegevoeligheid? Onlangs schreven hoofdonderzoeker Matthijs Bossong en master student Sanne van der Steur een artikel over cannabidiol voor Anoiksis: Vereniging voor en door psychosegevoelige mensen.

December 2017 – Helpt cannabidiol bij psychose?
Een artikel over cannabidiol bij psychose werd onlangs gepubliceerd op de website van De Jonge Psychiater. Hoofdonderzoeker Matthijs Bossong vertelt over de CANGLIA studie.

November 2017 – CANGLIA is van start gegaan!
De CANGLIA studie – cannabidiol voor patiënten met een psychose – is van start gegaan en de eerste deelnemer is geïncludeerd.